Tko posjeduje budućnost?

Tko posjeduje budućnost?

Korado Korlević

U prošlih nekoliko godina svjedočili smo brzom razvoju inovacija i promjena u društvu, malo vjerojatnih,  „kaosnih  ključanica”. Nakon njih mnoštvo budućnosti koje su opisivali pisci znanstvene fantastike postale su nemoguće.

Idućih će 30 godina biti najvažnije u povijesti  Homo sapiensa jer se s izazovom te kompleksnosti nismo sretali  već  40 000 godina.

 

Neplanirano nam je civilizacija s tehnološke ekonomije „skliznula" u onu doživljajne ekonomije. Jesmo li kao pojedinci i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju kormilariti u tome dolazećem svijetu ili smo zaključili da je to tamo negdje daleko?

 

Zajednica sigurno ne, ona nam i dalje živi u iluzijama postinformatičkog društva snova. Školstvo nam živi u vrijeme standardizacije vijaka i standardnih znanja, kojima se treba koristiti standardni radnik za standardne poslove u tvornicama industrijske revolucije,  kakve više ne postoje. Djecu se ne svrstava prema interesima, strasti i sposobnostima,  nego i dalje prema  „godini proizvodnje”.

 

Živimo u najizazovnijem vremenu, učimo, razmišljajmo,  djelujmo... Budućnost pripada onima koji su spremni „zavrnuti rukave”.