Korado Korlević

Astronom Korado Korlević

Nemirni duh kojeg na Wikipediji klasificiraju kao astronoma, učenici ga doživljavaju kao učitelja, kolege kao čudnog, supruga ga smatra odsutnim, mačke kao mjesto za spavanje.

Nakon godina provedenih u školskom sustavu, otkriva sva ograničenja javnih struktura i sa skupinom istomišljenika stvara grozd nevladinih organizacija kojima je zadaća pridonijeti razvoju zajednice u područjima u kojima je država zakazala: u edukaciji, u znanosti, u zaštiti prirode, u stvaralaštvu...u dobroti.
Da bi se u tome uspjelo, trenutačno radi na vektorskoj analizi mogućih budućnosti i njihovu manipuliranju kroz ključanice kaosa.

Tko posjeduje budućnost?

U prošlih nekoliko godina svjedočili smo brzom razvoju inovacija i promjena u društvu, malo vjerojatnih,  „kaosnih  ključanica”. Nakon njih mnoštvo budućnosti koje su opisivali pisci znanstvene fantastike postale su nemoguće.

Idućih će 30 godina biti najvažnije u povijesti  Homo sapiensa jer se s izazovom te kompleksnosti nismo sretali  već  40 000 godina.

 

Neplanirano nam je civilizacija s tehnološke ekonomije „skliznula" u onu doživljajne ekonomije. Jesmo li kao pojedinci i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju kormilariti u tome dolazećem svijetu ili smo zaključili da je to tamo negdje daleko?

 

Zajednica sigurno ne, ona nam i dalje živi u iluzijama postinformatičkog društva snova. Školstvo nam živi u vrijeme standardizacije vijaka i standardnih znanja, kojima se treba koristiti standardni radnik za standardne poslove u tvornicama industrijske revolucije,  kakve više ne postoje. Djecu se ne svrstava prema interesima, strasti i sposobnostima,  nego i dalje prema  „godini proizvodnje”.

 

Živimo u najizazovnijem vremenu, učimo, razmišljajmo,  djelujmo... Budućnost pripada onima koji su spremni „zavrnuti rukave”.