Bey-Ling Sha

Voditeljica visokog obrazovanja - College of Communications, California State University Bey-Ling Sha

Voditeljica je visokog obrazovanja čiji je rad utjecao na znanost, obrazovanje i praksu odnosa s javnošću. U istraživanjima se ponajprije bavi povezanošću identiteta i odnosa s javnošću

Dobitnica je nagrade Instituta za odnose s javnošću „Pathfinder Award” za 2018. godinu, nagrade za životno djelo koja prepoznaje izvorni program znanstvenih istraživanja, te je glavna urednica znanstvenog časopisa Journal of Public Relations Research.

 Američko društvo za odnose s javnošću (PRSA) imenovalo je 2012. godine dr. Sha obrazovnom stručnjakinjom godine, a osvojila je i izvanredne nagrade Sveučilišta San Diego (2007.) i Sveučilišta Maryland (2004). Koautorica je jedanaestog izdanja knjige Cutlip and Center’s Effective Public Relations, jednog od vodećih svjetskih udžbenika na području odnosa s javnošću, autora Scotta Cutlipa i Allena Centera.

 Dr. Sha predsjedala je Vijećem za univerzalnu akreditaciju Universal Accreditaition Board, koje nadzire najveći svjetski program stručnog certificiranja za stručnjake za odnose s javnošću, te Nacionalnim odborom za rad, život i spol PRSA-e. Doktorirala je masovnu komunikaciju na Sveučilištu Maryland, College Park. Trenutačno je dekanica College of Communications na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Fullertonu.

Public Relations Practitioners as Influencers: Embracing Our Identity as Change Agents in a Changing World

Kako stručnjaci za odnose s javnošću vide sebe i kako ih drugi vide, djeluje na njihovu sposobnost utjecaja na promjene u njihovim organizacijama te u društvu u cjelini.

Povijesno je utjecaj profesionalaca za odnose s javnošću usredotočen na promjenu znanja, stajališta i ponašanja novinskih medija, kupaca i dioničara.

Utjecaj odnosa s javnošću, strateški i odgovorno, može se proširiti i na donositelje organizacijskih odluka i na one koji su pod utjecajem organizacijskih odluka.

Konačno, ako se provodi profesionalno i etički, najvažniji utjecaj koji odnosi s javnošću mogu ponuditi jest dugoročna promjena koja koristi društvu i svijetu.